MENU

Używamy oliwy sycylijskiej extra vergine Nocellara dell’Etna oraz Biancolilla.


PRZYSTAWKI


Degustacja oliwy                                    12 

pieczywo i trzy gatunki oliwy z Sycylii

(patrz karta oliw)

Focaccia                                                    17 

rozmaryn, oliwa extra vergine, domowa pasta pomidorowa w kokilce

Wątróbka drobiowa                               24

smażona wątróbka, sos ostrygowy z limonką, pieczone awokado, kolendra, pietruszka, sezam

Prosciutto di San Daniele                     29

szynka San Daniele, ser twardy friulano, oliwa extra vergine, pieczywo Pinoli

Burrata di bufala                                    31

ser burrata di bufala, grillowany pomidor, kapary, oliwa szczypiorkowa, ocet balsamiczny, pieczywo Pinoli

Mozzarella di bufala                             33

szynka San Daniele, mozzarella di bufala, oliwki nere giganti, rukola, pieczony pomidor, bazylia, pieczywo Pinoli 

Tatar wołowy                                          34 

siekana polędwica wołowa, majonez anchois, cebula, szczypiorek, marynowany kalafior z chili

Deska kozich serów                               38 

ekologiczne kozie sery, pomidory koktajlowe, krakersy


DODATKI


Pieczywo własnego wypieku                 4

Ziemniaki pieczone                                  6

Kalafior pieczony                                      6

Frytki                                                           7

Tagliatelle z masłem i parmezanem     9

Risotto cytrynowe                                    9

Parmigiana di melanzana e zucchinie 15


ZUPY


Zupa dnia – zapytaj kelnera

Krem z pomidorów                                  17

piana z parmezanu, pesto z rukoli


DANIA DLA DZIECI


Naleśnik z jabłkami                                 17

naleśnik, karmelizowane jabłko, sos z białej czekolady

Tortellini con mortadella                       17

pierożki z włoską mortadellą i mięsem wieprzowym, masło, parmezan, szynka San Daniele

Pizza                                                            19

sos, mozzarella fior di latte i jeden składnik do wyboru

(polecana również w wersji na słodko)


DESERY


Ciasto dnia zapytaj kelnera

Crème brûlée                                           17

Ekler z kremem dnia                              19

Panna cotta                                              19 

truflowa panna cotta, sos rumowy, mus z jabłek, kruszonka cytrynowa

Parfait                                                        21

parfait z sycylijskiej oliwy, ciasto rozmarynowe, kompot z jagód

Brownie                                                     23 

brownie czekoladowe z orzechami laskowymi, lody śmietankowe, wiśnie duszone w Porto

Fondant                                                     24 

fondant mocno czekoladowy, mus malinowy, lody śmietankowe


SAŁATKI


Sałatka z kurczakiem                             29 

mieszanka sałat, kurczak, suszone pomidory, czerwona cebula, pomidor, ogórek, pestki dyni, oliwki kalamata, dressing miodowo-musztardowy

Sałatka Cezar Pinoli                               33 

sałata rzymska, grillowana pierś z kurczaka, gotowane jajko, boczek, grzanki, parmezan, sos cezar

Sałatka z kaczką                                     33 

jarmuż, szpinak, pierś z kaczki, ogórek, ciemne winogrona, pomidory koktajlowe, kiełki rzodkiewki, orzechy laskowe, dressing żurawinowy

Sałatka z kozim serem                          34 

karmelizowany kozi ser, młody szpinak z pieczonymi migdałami, buraczki, gruszka, sos buraczano-wiśniowy

Sałatka grecka                                        36 

oryginalna owcza grecka feta bio, oliwki kalamata, pomidory koktajlowe, ogórek, papryka, cebula czerwona, ocet winny, oliwa extra vergine bio, oregano


DANIA GŁÓWNE


Wątróbka z Żubrówką                          33 

wątróbka, puree z ziemniaków i chrzanu, glazurowane jabłko z cebulą i trawą żubrową, chips z boczku, rukola

Risotto                                                      36 

risotto grzybowe, puree z borowików, boczniak królewski, chips z parmiggiano, pietruszka

Kurczak                                                    39 

pierś z kurczaka z kostką, puree z marchwi i estragonu, pieczone ziemniaki, brukselka, chips z ziemniaka, jus z kurczaka

Stek z kalmara                                        46 

kalmar, puree z kalafiora i wanilii, groszek zielony, jus z kurczaka, patatki

Dorsz                                                         48 

polędwica z dorsza, risotto cytrynowe z mascarpone, blanszowane broccolini, chrupiący koper włoski

Kaczka                                                      49

pierś z kaczki, puree z pieczonego selera i jabłka, rzodkiewka smażona, szalotka smażona, śliwki, jus z kaczki

Okoń morski                                           57 

zapiekany okoń morski, puree z groszku i mięty, pomidory concasse, brokuł, sos bernaise

Jagnięcina                                                59 

udziec jagnięcy duszony w śmietanie i warzywach, jabłko, gruszka w miodzie, kluski śląskie

Antrykot                                                   67 

dojrzewająca wołowina (duży stek 350 g), pieczone ziemniaki, grillowana sałata rzymska, sos demi glace

Polędwica wołowa                                 69

pieczona polędwica wołowa, espuma ziemniaczano-truflowa, terrina ziemniaczana, popcorn z kaszy pęczak, pieczarki confit, sos demi glace z brandy

(wołowina z rasy mięsnej Limousine)


MAKARONY 

Wszystkie makarony produkujemy samodzielnie.


Penne alla Norma                                 29

bakłażan, sos pomidorowy, pieprz, oliwa extra vergine, ricotta salata, bazylia

Rigatoni all’ Arrabbiata                        29

rigatoni z sosem pomidorowym, czosnek, oliwa extra vergine, peperoncino, pietruszka, pieprz, pecorino

Spaghetti ca’ muddica                          29 

czosnek, pietruszka, sardele (anchois) sycylijskie 2 szt, peperoncino, oliwa extra vergine, bułka tarta, pieprz, pecorino

Spaghettoni cacio e pepe                     32

pecorino romano, masło, pieprz

Gnocchi con gorgonzola e spinaci      33

gnocchi ziemniaczane, sos z gorgonzoli, szpinaku, czosnku, orzechy włoskie, chipsy z cukinii

Penne con speck e pistacchio             35

speck, masło, brandy, śmietana, pieprz, pistacje z Bronte

Spaghetti alla Carbonara                     36

pancetta, żółtko, pieprz, pecorino

Pappardelle al ragù                               38

ragu z wołowiny ekologicznej rasy Highlander, salsa pomidorowa, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine

Gnocchi al tartufo                                 39

gnocchi ziemniaczane, świeża trufla, śmietana, pieprz, pokruszone żółtko jaja, pietruszka, chips z parmezanu

Linguine alla Putanesca di mare        42

linguine z sosem pomidorowym, ośmiornica, kalmar, pomidory koktajlowe, oliwki, kapary, czosnek, peperoncino, białe wino, pietruszka, oliwa extra vergine


PIZZA 

Pizza w stylu neapolitańskim wypiekana w wysokiej temperaturze, chlebowy rant, mokra na środku. Średnica 33 cm.

*Dopłata za mozzarellę di bufala wynosi 8 zł

& – następujące składniki są umieszczane po wypieku


Marinara                                                  18 

sos, oregano, czosnek, oliwa extra vergine

Proponowane dodatki: sardele (anchois) sycylijskie 4 szt, czarne oliwki – 9 zł

Margherita/Margherita D.O.P.*         22

sos, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala

Vegetariana                                            29 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa & pomidory koktajlowe

Salami                                                      31

sos, bazylia, pecorino, mozarella fior di latte, salame dolce napoli D.O.P.

Prosciutto e funghi                               31 

sos, parmezan, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, pieczarki, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa

Guanciale                                                32

sos, peperoncino, pecorino, mozzarella fior di latte, guanciale

Nduja                                                        32 

sos, bazylia, pecorino, provola, czerwona cebula, mozzarella fior di latte, nduja

Speck                                                        34 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, provola, speck (szynka z Trentino)

Quattro formaggi                                  34 

sos biały, mozzarella fior di latte, parmezan, gorgonzola, provola

Melanzana                                              35 

sos, bazylia, pecorino, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, bakłażan, oliwa extra vergine & ricotta salata

San Daniele/San Daniele D.O.P.*       41

sos, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala & prosciutto di San Daniele, pomidory koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa extra vergine

Tartufo                                                    46 

sos biały, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, ser provola, oliwa extra vergine, świeża trufla


Speck – wędzona szynka z przyprawami, D.O.P. Trentino Alto Adige

Peperoncino – ostra włoska papryka, D.O.P. Calabria

Ricotta salata – słona ricotta, D.O.P. Sycylia

Pecorino romano – ser owczy, wiek 8 miesięcy, D.O.P. Lazio

Guanciale – wędzony policzek wieprzowy, D.O.P. Lazio

Mozzarella di bufala – zawiera 99% świeżego bawolego mleka z Kampanii, D.O.P. Campania

Salame dolce napoli – neapolitańskie słodkie salami, D.O.P. Campania

Nduja – ostra kalabryjska pasta z wieprzowiny, D.O.P. Calabria

Mozzarella fior di latte – zawiera 99% świeżego włoskiego krowiego mleka, D.O.P. Campania

D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) – produkt certyfikowany wytworzony z lokalnie pozyskanych składników

**  ceny brutto w PLN