MENU

Używamy wyłącznie oliwy sycylijskiej extra vergine z oliwek Nocellara del Belice.


PRZYSTAWKI


Focaccia                                                    17 

rozmaryn, oliwa extra vergine, pesto lub pasta pomidorowa do wyboru

Grzanki                                                     18 

pieczywo z pieca, pomidory, czerwone winogrona, kozi ser, bazylia, oliwa 

Burrata                                                     21 

ser burrata, grillowany pomidor, oliwa szczypiorkowa, ocet balsamiczny, pieczywo Pinoli

Wątróbka drobiowa                             22

smażona wątróbka, sos ostrygowy z limonką, pieczone awokado, kolendra, pietruszka, sezam

Prosciutto di Parma                             27

szynka parmeńska, mozzarella di bufala, oliwki nere giganti, rukola, grillowany pomidor, bazylia, pieczywo Pinoli 

Tatar wołowy                                         32 

siekana polędwica wołowa, majonez anchois, cebula, szczypiorek, marynowany kalafior z chili

 


DODATKI


Pieczywo własnego wypieku                 4

Ziemniaki pieczone                                  6

Kalafior pieczony                                      6

Frytki                                                            7

Tagliatelle z masłem i tymiankiem     8

Fasolka szparagowa                                8

Risotto cytrynowe                                  10

Sałatka sycylijska (dwie wersje)         12

 


ZUPY


Zupa dnia – zapytaj kelnera

Krem z pomidorów                               15

piana z parmezanu, pesto z rukoli

 


DANIA DLA DZIECI


Naleśnik z jabłkami                             16

naleśnik, karmelizowane jabłko, sos z białej czekolady

Tortellini con mortadella                   16

pierożki z włoską mortadellą i mięsem wieprzowym, masło, parmezan

Pizza                                                         17

margherita i dwa składniki do wyboru

Pizza na słodko                                     17

nutella, orzech laskowy, cukier puder

 


DESERY


Ciasto dnia zapytaj kelnera

Beza                                                         17 

beza z kremem angielskim, owoce sezonowe

Panna cotta                                           19 

jogurtowa panna cotta, matcha, limonka, żel z jagód, owoce sezonowe, kruszonka owsiana

Brownie                                                   21 

brownie czekoladowe z orzechami laskowymi, lody śmietankowe, wiśnie duszone w Porto

Semifreddo                                             23 

semifreddo mango-limonka, kruszonka z orzechami włoskimi, żel malinowy, owoce sezonowe

Fondant                                                   23 

fondant mocno czekoladowy, mus malinowy, lody śmietankowe

 


SAŁATKI


Sałatka z jajkiem poche                    27 

mieszanka sałat, jajko poche, fasolka szparagowa, pomidor, czerwona cebula, pietruszka, klasyczny sos winegret

Sałatka z kurczakiem                        28 

mieszanka sałat, kurczak, suszone pomidory, czerwona cebula, pomidor, ogórek, pestki dyni, czarne oliwki, sos balsamiczny

Sałatka Cezar Pinoli                          31 

sałata rzymska, grillowana pierś z kurczaka, gotowane jajko, boczek, grzanki, parmezan, sos cezar

Sałatka z kozim serem                     33 

karmelizowany kozi ser, młody szpinak z pieczonymi migdałami, buraczki, gruszka, sos buraczano-wiśniowy

 


DANIA GŁÓWNE


Wątróbka z Żubrówką                      29 

wątróbka, puree z ziemniaków i chrzanu, glazurowane jabłko z cebulą i trawą żubrową, chips z boczku, rukola

Kurczak                                                 38 

pierś z kurczaka z kostką, puree z marchwi i estragonu, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, chips z ziemniaka, jus z kurczaka

Dorsz                                                     45 

polędwica z dorsza, risotto cytrynowe z mascarpone, pieczony por, chrupiący koper włoski

Kaczka                                                   46 

pierś z kaczki, puree z pieczonego selera i jabłka, rzodkiewka smażona, szalotka smażona, jeżyny, jus z kaczki

Okoń morski                                       56 

zapiekany okoń morski, puree z groszku i mięty, pomidory concasse, brokuł, sos bernaise

Antrykot                                              59 

dojrzewająca wołowina (duży stek 350 g), pieczone ziemniaki, grillowana sałata rzymska, sos demi glace

Jagnięcina                                           59 

udziec jagnięcy duszony w śmietanie i warzywach, jabłko, gruszka w miodzie, kluski śląskie

Polędwica wołowa                            66 

pieczona polędwica wołowa, espuma ziemniaczano-truflowa, terrina ziemniaczana, popcorn z kaszy pęczak, pieczarki confit, sos demi glace z brandy

 


MAKARONY 


Penne alla Norma                                29

bakłażan, sos pomidorowy, pieprz, oliwa extra vergine, ricotta salata, bazylia

Tagliatelle all’ Arrabbiata                  29

penne z sosem pomidorowym, czosnek, oliwa extra vergine, peperoncino, pietruszka, pieprz, pecorino

Garganelli della casa                          31

pancetta, czosnek, peperoncino, winogrona, oliwki, pomidorki koktajlowe, białe wino, pecorino, oliwa extra vergine

Spaghetti ca’ muddica                        32 

czosnek, pietruszka, sardele kantabryjskie, peperoncino, oliwa extra vergine, bułka tarta, pieprz, pecorino

Gnocchi con gorgonzola e spinaci   32

gnocchi ziemniaczane, sos z gorgonzoli, szpinaku, czosnku, orzechy włoskie, chipsy z cukinii

Penne con speck e pistacchio          35

speck, masło, brandy, śmietana, pieprz, pistacje z Bronte

Spaghetti alla Carbonara                  35

pancetta, żółtko, pieprz, pecorino

Gnocchi/Tagliatelle al ragù            35/38

gnocchi ziemniaczane/tagliatelle, ragù z jagnięciny, śmietana, bazylia, parmezan

Gnocchi al tartufo                              36

gnocchi ziemniaczane, świeża trufla, śmietana, pieprz, pokruszone żółtko jaja, pietruszka, chips z parmezanu

 

Pancetta – oryginalny włoski boczek

Speck – wędzona szynka z przyprawami, D.O.P. Trentino Alto Adige

Peperoncino – ostra włoska papryka, D.O.P. Calabria

Pecorino Toscano di grotta – ser owczy, sezonowany 90 dni w naturalnej grocie, D.O.P. Toscana

 


PIZZA 30 cm         

*Dopłata za mozzarellę di bufala wynosi 6 zł

& – następujące składniki są umieszczane po wypieku


Marinara                                               18 

sos, oregano, czosnek, oliwa extra vergine

Margherita/Margherita D.O.P.*      20

sos, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala

Salami                                                    26 

sos, bazylia, pecorino, mozarella fior di latte, salame dolce napoli D.O.P.

Vegetariana                                          26 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, bakłażan, cukinia, pieczarki, cebula z Tropei, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa & pomidory koktajlowe

Prosciutto e funghi                            27 

sos, parmezan, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, pieczarki, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa

Guanciale                                               29 

sos, papryka habanero, pecorino, mozzarella fior di latte, guanciale

Nduja                                                      31 

sos, bazylia, pecorino, taleggio, mozzarella fior di latte, ‚nduja, cebula z Tropei

Speck                                                       33 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, speck, stracchino

Quattro formaggi                                33 

sos biały, mozzarella fior di latte, parmezan, gorgonzola, taleggio

Melanzana                                             34 

sos, bazylia, pecorino, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, bakłażan, oliwa extra vergine & ricotta salata

Gamberetti                                            35 

sos biały, stracchino, mozzarella fior di latte, marynowane krewetki & rukola, oliwa extra vergine

Salsiccia                                                  37 

stracchino, bazylia, pecorino, salisiccia, pieprz & pomidory koktajlowe, sycylijskie oregano, bazylia

Parma/Parma D.O.P.*                         47

sos, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala & prosciutto di Parma, pomidory koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa extra vergine

 

Ricotta salata – słona ricotta, D.O.P. Sycylia

Pecorino romano – ser owczy, wiek 8 miesięcy, D.O.P. Lazio

Guanciale – wędzony policzek wieprzowy, D.O.P. Lazio

Mozzarella di bufala – zawiera 99% świeżego bawolego mleka z Kampanii, D.O.P. Campania

Habanero – ostra meksykańska papryka chili, D.O.P. Mexico

Stracchino – delikatny włoski świeży biały ser, D.O.P. Piemonte

Salame dolce napoli – neapolitańskie słodkie salami, D.O.P. Campania

Nduja – ostra kalabryjska pasta z wieprzowiny, D.O.P. Calabria

Taleggio – dojrzały włoski żółty ser, D.O.P. Lombardia

Prosciutto di Parma – parmeńska szynka, D.O.P. Emilia Romagna

Mozzarella fior di latte – zawiera 99% świeżego włoskiego krowiego mleka, D.O.P. Campania

Salsiccia – włoska biała kiełbasa z nasionami kopru włoskiego

D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) – produkt certyfikowany wytworzony
z lokalnie pozyskanych składników

**  ceny brutto w PLN