MENU

Używamy wyłącznie oliwy sycylijskiej extra vergine z oliwek Nocellara del Belice.


PRZYSTAWKI


Focaccia                                                      17 

rozmaryn, oliwa extra vergine, domowa pasta pomidorowa w kokilce

Wątróbka drobiowa                               23

smażona wątróbka, sos ostrygowy z limonką, pieczone awokado, kolendra, pietruszka, sezam

Burrata                                                       23

ser burrata, grillowany pomidor, oliwa szczypiorkowa, ocet balsamiczny, pieczywo Pinoli

Prosciutto di San Daniele                    28

szynka San Daniele, mozzarella di bufala, oliwki nere giganti, rukola, grillowany pomidor, bazylia, pieczywo Pinoli 

Tatar wołowy                                          33 

siekana polędwica wołowa, majonez anchois, cebula, szczypiorek, marynowany kalafior z chili


DODATKI


Pieczywo własnego wypieku                 4

Ziemniaki pieczone                                  6

Kalafior pieczony                                      6

Frytki                                                             7

Tagliatelle z masłem i parmezanem   9

Risotto                                                          9


ZUPY


Zupa dnia – zapytaj kelnera

Krem z pomidorów                                  17

piana z parmezanu, pesto z rukoli


DANIA DLA DZIECI


Naleśnik z jabłkami                                 16

naleśnik, karmelizowane jabłko, sos z białej czekolady

Tortellini con mortadella                       16

pierożki z włoską mortadellą i mięsem wieprzowym, masło, parmezan, szynka San Daniele

Pizza                                                             19

sos, mozzarella fior di latte i jeden składnik do wyboru

Pizza na słodko                                         19

nutella, orzech laskowy, cukier puder


DESERY


Ciasto dnia zapytaj kelnera

Beza                                                            18 

beza z kremem angielskim, owoce

Panna cotta                                              19 

truflowa panna cotta, sos rumowy, mus z jabłek, kruszonka cytrynowa

Parfait                                                        21

parfait z sycylijskiej oliwy, ciasto rozmarynowe, kompot z jagód

Brownie                                                      23 

brownie czekoladowe z orzechami laskowymi, lody śmietankowe, wiśnie duszone w Porto

Fondant                                                      24 

fondant mocno czekoladowy, mus malinowy, lody śmietankowe


SAŁATKI


Sałatka z jajkiem poche                       27 

mieszanka sałat, jajko poche, brukselka, pomidor, czerwona cebula, pietruszka, klasyczny sos winegret

Sałatka z kurczakiem                           29 

mieszanka sałat, kurczak, suszone pomidory, czerwona cebula, pomidor, ogórek, pestki dyni, czarne oliwki, sos balsamiczny

Sałatka Cezar Pinoli                             33 

sałata rzymska, grillowana pierś z kurczaka, gotowane jajko, boczek, grzanki, parmezan, sos cezar

Sałatka z kaczką                                    33 

jarmuż, szpinak, pierś z kaczki, ogórek, ciemne winogrona, pomidory koktajlowe, kiełki rzodkiewki, orzechy laskowe, grzanki, dressing żurawinowy

Sałatka z kozim serem                        34 

karmelizowany kozi ser, młody szpinak z pieczonymi migdałami, buraczki, gruszka, sos buraczano-wiśniowy


DANIA GŁÓWNE


Wątróbka z Żubrówką                         29 

wątróbka, puree z ziemniaków i chrzanu, glazurowane jabłko z cebulą i trawą żubrową, chips z boczku, rukola

Kurczak                                                    38 

pierś z kurczaka z kostką, puree z marchwi i estragonu, pieczone ziemniaki, brukselka, chips z ziemniaka, jus z kurczaka

Dorsz                                                        46 

polędwica z dorsza, risotto cytrynowe z mascarpone, pieczony por, chrupiący koper włoski

Kaczka                                                      47 

pierś z kaczki, puree z pieczonego selera i jabłka, rzodkiewka smażona, szalotka smażona, śliwki, jus z kaczki

Okoń morski                                          56 

zapiekany okoń morski, puree z groszku i mięty, pomidory concasse, brokuł, sos bernaise

Jagnięcina                                              59 

udziec jagnięcy duszony w śmietanie i warzywach, jabłko, gruszka w miodzie, kluski śląskie

Antrykot                                                 67 

dojrzewająca wołowina (duży stek 350 g), pieczone ziemniaki, grillowana sałata rzymska, sos demi glace

Polędwica wołowa                               69

pieczona polędwica wołowa, espuma ziemniaczano-truflowa, terrina ziemniaczana, popcorn z kaszy pęczak, pieczarki confit, sos demi glace z brandy


MAKARONY 

Wszystkie makarony produkujemy samodzielnie.


Penne alla Norma                               29

bakłażan, sos pomidorowy, pieprz, oliwa extra vergine, ricotta salata, bazylia

Rigatoni all’ Arrabbiata                     29

rigatoni z sosem pomidorowym, czosnek, oliwa extra vergine, peperoncino, pietruszka, pieprz, pecorino

Creste di gallo della casa                   32

creste di gallo w sosie pomidorowym, pancetta, czosnek, winogrona, oliwki, peperoncino, białe wino, pecorino, oliwa extra vergine

Spaghetti ca’ muddica                        29 

czosnek, pietruszka, sardele (anchois) sycylijskie 2 szt, peperoncino, oliwa extra vergine, bułka tarta, pieprz, pecorino

Gnocchi con gorgonzola e spinaci   33

gnocchi ziemniaczane, sos z gorgonzoli, szpinaku, czosnku, orzechy włoskie, chipsy z cukinii

Penne con speck e pistacchio          35

speck, masło, brandy, śmietana, pieprz, pistacje z Bronte

Spaghetti alla Carbonara                  36

pancetta, żółtko, pieprz, pecorino

Pappardelle al ragù                            36

ragu z wołowiny ekologicznej rasy Highlander, salsa pomidorowa, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine

Gnocchi al tartufo                               36

gnocchi ziemniaczane, świeża trufla, śmietana, pieprz, pokruszone żółtko jaja, pietruszka, chips z parmezanu


PIZZA 

Pizza w stylu neapolitańskim wypiekana w wysokiej temperaturze, chlebowy rant, mokra na środku. Średnica 33 cm.

*Dopłata za mozzarellę di bufala wynosi 6 zł

& – następujące składniki są umieszczane po wypieku


Marinara                                               18 

sos, oregano, czosnek, oliwa extra vergine

Proponowane dodatki: sardele (anchois) sycylijskie 4 szt, czarne oliwki – 9 zł

Margherita/Margherita D.O.P.*     21

sos, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala

Vegetariana                                          28 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa & pomidory koktajlowe

Salami                                                    28 

sos, bazylia, pecorino, mozarella fior di latte, salame dolce napoli D.O.P.

Prosciutto e funghi                            28 

sos, parmezan, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, pieczarki, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa

Guanciale                                               29 

sos, peperoncino, pecorino, mozzarella fior di latte, guanciale

Nduja                                                      31 

sos, bazylia, pecorino, provola, czerwona cebula, mozzarella fior di latte, ‚nduja

Speck                                                       33 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, provola, speck (szynka z Trentino)

Quattro formaggi                                33 

sos biały, mozzarella fior di latte, parmezan, gorgonzola, provola

Melanzana                                             34 

sos, bazylia, pecorino, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, bakłażan, oliwa extra vergine & ricotta salata

Tartufo                                                    38 

sos biały, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, ser provola, oliwa extra vergine, świeża trufla

San Daniele/San Daniele D.O.P.*     47

sos, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala & prosciutto di San Daniele, pomidory koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa extra vergine


Pancetta – oryginalny włoski boczek

Speck – wędzona szynka z przyprawami, D.O.P. Trentino Alto Adige

Peperoncino – ostra włoska papryka, D.O.P. Calabria

Ricotta salata – słona ricotta, D.O.P. Sycylia

Pecorino romano – ser owczy, wiek 8 miesięcy, D.O.P. Lazio

Guanciale – wędzony policzek wieprzowy, D.O.P. Lazio

Mozzarella di bufala – zawiera 99% świeżego bawolego mleka z Kampanii, D.O.P. Campania

Salame dolce napoli – neapolitańskie słodkie salami, D.O.P. Campania

Nduja – ostra kalabryjska pasta z wieprzowiny, D.O.P. Calabria

Mozzarella fior di latte – zawiera 99% świeżego włoskiego krowiego mleka, D.O.P. Campania

D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) – produkt certyfikowany wytworzony z lokalnie pozyskanych składników

**  ceny brutto w PLN