MENU

Używamy oliwy sycylijskiej extra vergine Nocellara dell’Etna oraz Biancolilla.


PRZYSTAWKI


Degustacja oliwy                                             12 

pieczywo i trzy gatunki oliwy z Sycylii:

Biancolilla (łagodna), Nocellara dell’Etna Bio (pikantna), Nocellara dell’Etna Igp (goryczkowa)

Zestaw trzech oliw 250 ml na wynos – 55 zł

Focaccia                                                             17 

rozmaryn, oliwa extra vergine, domowa pasta pomidorowa w kokilce

Szparagi                                                             23 

zielone szparagi, jajko sadzone, orzechy nerkowca, rzodkiewka, sos maślany

Wątróbka drobiowa                                       24

smażona wątróbka, sos ostrygowy z limonką, pieczone awokado, kolendra, pietruszka, sezam

Prosciutto di San Daniele                             29

szynka San Daniele, ser twardy friulano, oliwa extra vergine, pieczywo Pinoli

Tatar wołowy                                                  34 

siekana polędwica wołowa, majonez anchois, cebula, szczypiorek, marynowany kalafior z chili, pieczywo Pinoli


DODATKI


Pieczywo własnego wypieku                        4

Ziemniaki pieczone                                         6

Mix sałat                                                            7

Frytki                                                                  7

Zielone szparagi                                              8

Risotto cytrynowe                                          9


SAŁATKI


Sałatka z kurczakiem                                 29 

mieszanka sałat, kurczak, suszone pomidory, czerwona cebula, pomidor, ogórek, pestki dyni, oliwki kalamata, dressing miodowo-musztardowy

Sałatka Cezar Pinoli                                    33 

sałata rzymska, grillowana pierś z kurczaka, gotowane jajko, boczek, grzanki, parmezan, sos cezar

Sałatka z kozim serem                               34

karmelizowany kozi ser, młody szpinak z pieczonymi migdałami, buraczki, gruszka, sos buraczano-wiśniowy


ZUPY


Krem z pomidorów                                       16

piana z parmezanu, pesto z rukoli


DANIA DLA DZIECI


Naleśnik z truskawkami i rabarbarem    17

naleśnik, karmelizowane truskawki z rabarbarem, sos z białej czekolady

Tortellini con mortadella                           17

pierożki z włoską mortadellą i mięsem wieprzowym, masło, parmezan, szynka San Daniele

Pizza                                                                 19

sos, mozzarella fior di latte i jeden składnik do wyboru


DANIA GŁÓWNE


Wątróbka z Żubrówką                               33 

wątróbka, puree z ziemniaków i chrzanu, glazurowane jabłko z cebulą i trawą żubrową, chips z boczku, rukola

Risotto                                                            36 

risotto cytrynowe, rukola, zielone szparagi, pesto z rukoli, parmezan

Kurczak                                                         39 

pierś z kurczaka z kostką, puree z marchwi i estragonu, pieczone ziemniaki, zielone szparagi, chips z ziemniaka, jus z kurczaka

Cottage pie                                                   43 

ragù z koziny, puree cytrynowe, domowa pasta pomidorowa, bakłażan, parmezan

Stek z kalmara                                            46 

kalmar, puree z kalafiora i wanilii, groszek zielony, jus z kurczaka, pieczone ziemniaki

Dorsz                                                              48 

polędwica z dorsza, risotto cytrynowe z mascarpone, blanszowane broccolini, chrupiący koper włoski

Jagnięcina Wrzosówka                              59

duszony udziec jagnięcy w śmietanie i warzywach, jabłko, gruszka w miodzie, szpinakowe ravioli

Antrykot                                                        67

dojrzewająca wołowina (duży stek 350 g), pieczone ziemniaki, grillowana sałata rzymska, sos demi glace

Stek z polędwicy wołowej                        69

polędwica wołowa, zielone szparagi, pieczone ziemniaki, demi glace z brandy

(wołowina z rasy mięsnej Limousine)


MAKARONY 

Wszystkie makarony produkujemy samodzielnie.


Penne alla Norma                                      29

bakłażan, sos pomidorowy, pieprz, oliwa extra vergine, ricotta salata, bazylia

Penne all’ Arrabbiata                                29

penne z sosem pomidorowym, czosnek, oliwa extra vergine, peperoncino, pietruszka, pieprz, pecorino

Gnocchi con gorgonzola e spinaci         32

gnocchi ziemniaczane, sos z gorgonzoli, szpinaku, czosnku, orzechy włoskie, chipsy z cukinii

Gnocchi al tartufo                                     33

gnocchi ziemniaczane, trufla, śmietana, pieprz, pokruszone żółtko jaja, pietruszka, chips z parmezanu

Penne con speck e pistacchio                35

speck, masło, brandy, śmietana, pieprz, pistacje z Bronte

Spaghetti alla Carbonara                        36

pancetta, żółtko, pieprz, pecorino

Szpinakowe ravioli                                   36

(ziemniak, kozi ser, mięta), crème fraîche, szczypiorek                        

Pappardelle al ragù z koziny                  38

salsa pomidorowa, parmezan, pietruszka

Ravioli z jagnięciną                                   39

masło, szałwia, pecorino romano


DESERY


Deser dnia – zapytaj kelnera

Panna cotta                                                 18

waniliowa panna cotta, owoce sezonowe

Brownie                                                        23

brownie czekoladowe z orzechami laskowymi, lody śmietankowe, wiśnie duszone w Porto


PIZZA 

Pizza w stylu neapolitańskim wypiekana w wysokiej temperaturze, chlebowy rant, mokra na środku. Średnica 33 cm.

& – następujące składniki są umieszczane po wypieku


Marinara                                                      18 

sos, oregano, czosnek, oliwa extra vergine

Proponowane dodatki: sardele (anchois) sycylijskie 4 szt, czarne oliwki – 9 zł

Margherita                                                  22

sos, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte

Vegetariana                                                29 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa & pomidory koktajlowe

Salami                                                          31

sos, bazylia, pecorino, mozarella fior di latte, salame dolce napoli D.O.P.

Prosciutto e funghi                                  31 

sos, parmezan, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, pieczarki, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa

Guanciale                                                    32

sos, peperoncino, pecorino romano, guanciale, provolone, mozzarella fior di latte

Nduja                                                           32 

sos, bazylia, pecorino, provola, czerwona cebula, mozzarella fior di latte, nduja

Speck                                                           34 

sos, pecorino, mozzarella fior di latte, provola, speck (szynka z Trentino)

Quattro formaggi                                     34 

sos biały, mozzarella fior di latte, parmezan, gorgonzola, provola

Melanzana                                                  35 

sos, bazylia, pecorino, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, bakłażan, oliwa extra vergine & ricotta salata

San Daniele                                                41

sos, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte & prosciutto di San Daniele, pomidory koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa extra vergine


Speck – wędzona szynka z przyprawami, D.O.P. Trentino Alto Adige

Peperoncino – ostra włoska papryka, D.O.P. Calabria

Ricotta salata – słona ricotta, D.O.P. Sycylia

Pecorino romano – ser owczy, wiek 8 miesięcy, D.O.P. Lazio

Guanciale – wędzony policzek wieprzowy, D.O.P. Lazio

Salame dolce napoli – neapolitańskie słodkie salami, D.O.P. Campania

Nduja – ostra kalabryjska pasta z wieprzowiny, D.O.P. Calabria

Mozzarella fior di latte – zawiera 99% świeżego włoskiego krowiego mleka, D.O.P. Campania

D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) – produkt certyfikowany wytworzony z lokalnie pozyskanych składników

**  ceny brutto w PLN