Używamy wyłącznie oliwy sycylijskiej extra vergine z oliwek Nocellara del Belice.
PRZYSTAWKI
Focaccia 17
rozmaryn, oliwa extra vergine, domowa pasta pomidorowa w kokilce
Wątróbka drobiowa 23
smażona wątróbka, sos ostrygowy z limonką, pieczone awokado, kolendra, pietruszka, sezam
Burrata 23
ser burrata, grillowany pomidor, oliwa szczypiorkowa, ocet balsamiczny, pieczywo Pinoli
Prosciutto di San Daniele 28
szynka San Daniele, mozzarella di bufala, oliwki nere giganti, rukola, grillowany pomidor, bazylia, pieczywo Pinoli
Tatar wołowy 33
siekana polędwica wołowa, majonez anchois, cebula, szczypiorek, marynowany kalafior z chili
DODATKI
Pieczywo własnego wypieku 4
Ziemniaki pieczone 6
Kalafior pieczony 6
Frytki 7
Tagliatelle z masłem i parmezanem 9
Risotto 9
ZUPY
Zupa dnia – zapytaj kelnera
Krem z pomidorów 17
piana z parmezanu, pesto z rukoli
DANIA DLA DZIECI
Naleśnik z jabłkami 16
naleśnik, karmelizowane jabłko, sos z białej czekolady
Tortellini con mortadella 16
pierożki z włoską mortadellą i mięsem wieprzowym, masło, parmezan, szynka San Daniele
Pizza 19
sos, mozzarella fior di latte i jeden składnik do wyboru
Pizza na słodko 19
nutella, orzech laskowy, cukier puder
DESERY
Ciasto dnia – zapytaj kelnera
Beza 18
beza z kremem angielskim, owoce
Panna cotta 19
truflowa panna cotta, sos rumowy, mus z jabłek, kruszonka cytrynowa
Parfait 21
parfait z sycylijskiej oliwy, ciasto rozmarynowe, kompot z jagód
Brownie 23
brownie czekoladowe z orzechami laskowymi, lody śmietankowe, wiśnie duszone w Porto
Fondant 24
fondant mocno czekoladowy, mus malinowy, lody śmietankowe
SAŁATKI
Sałatka z jajkiem poche 27
mieszanka sałat, jajko poche, brukselka, pomidor, czerwona cebula, pietruszka, klasyczny sos winegret
Sałatka z kurczakiem 29
mieszanka sałat, kurczak, suszone pomidory, czerwona cebula, pomidor, ogórek, pestki dyni, czarne oliwki, sos balsamiczny
Sałatka Cezar Pinoli 33
sałata rzymska, grillowana pierś z kurczaka, gotowane jajko, boczek, grzanki, parmezan, sos cezar
Sałatka z kaczką 33
jarmuż, szpinak, pierś z kaczki, ogórek, ciemne winogrona, pomidory koktajlowe, kiełki rzodkiewki, orzechy laskowe, grzanki, dressing żurawinowy
Sałatka z kozim serem 34
karmelizowany kozi ser, młody szpinak z pieczonymi migdałami, buraczki, gruszka, sos buraczano-wiśniowy
DANIA GŁÓWNE
Wątróbka z Żubrówką 29
wątróbka, puree z ziemniaków i chrzanu, glazurowane jabłko z cebulą i trawą żubrową, chips z boczku, rukola
Kurczak 38
pierś z kurczaka z kostką, puree z marchwi i estragonu, pieczone ziemniaki, brukselka, chips z ziemniaka, jus z kurczaka
Dorsz 46
polędwica z dorsza, risotto cytrynowe z mascarpone, pieczony por, chrupiący koper włoski
Kaczka 47
pierś z kaczki, puree z pieczonego selera i jabłka, rzodkiewka smażona, szalotka smażona, śliwki, jus z kaczki
Okoń morski 56
zapiekany okoń morski, puree z groszku i mięty, pomidory concasse, brokuł, sos bernaise
Jagnięcina 59
udziec jagnięcy duszony w śmietanie i warzywach, jabłko, gruszka w miodzie, kluski śląskie
Antrykot 67
dojrzewająca wołowina (duży stek 350 g), pieczone ziemniaki, grillowana sałata rzymska, sos demi glace
Polędwica wołowa 69
pieczona polędwica wołowa, espuma ziemniaczano-truflowa, terrina ziemniaczana, popcorn z kaszy pęczak, pieczarki confit, sos demi glace z brandy
MAKARONY
Wszystkie makarony produkujemy samodzielnie.
Penne alla Norma 29
bakłażan, sos pomidorowy, pieprz, oliwa extra vergine, ricotta salata, bazylia
Rigatoni all’ Arrabbiata 29
rigatoni z sosem pomidorowym, czosnek, oliwa extra vergine, peperoncino, pietruszka, pieprz, pecorino
Creste di gallo della casa 32
creste di gallo w sosie pomidorowym, pancetta, czosnek, winogrona, oliwki, peperoncino, białe wino, pecorino, oliwa extra vergine
Spaghetti ca’ muddica 29
czosnek, pietruszka, sardele (anchois) sycylijskie 2 szt, peperoncino, oliwa extra vergine, bułka tarta, pieprz, pecorino
Gnocchi con gorgonzola e spinaci 33
gnocchi ziemniaczane, sos z gorgonzoli, szpinaku, czosnku, orzechy włoskie, chipsy z cukinii
Penne con speck e pistacchio 35
speck, masło, brandy, śmietana, pieprz, pistacje z Bronte
Spaghetti alla Carbonara 36
pancetta, żółtko, pieprz, pecorino
Pappardelle al ragù 36
ragu z wołowiny ekologicznej rasy Highlander, salsa pomidorowa, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine
Gnocchi al tartufo 36
gnocchi ziemniaczane, świeża trufla, śmietana, pieprz, pokruszone żółtko jaja, pietruszka, chips z parmezanu
PIZZA
Pizza w stylu neapolitańskim wypiekana w wysokiej temperaturze, chlebowy rant, mokra na środku. Średnica 33 cm.
*Dopłata za mozzarellę di bufala wynosi 6 zł
& – następujące składniki są umieszczane po wypieku
Marinara 18
sos, oregano, czosnek, oliwa extra vergine
Proponowane dodatki: sardele (anchois) sycylijskie 4 szt, czarne oliwki – 9 zł
Margherita/Margherita D.O.P.* 21
sos, bazylia, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala
Vegetariana 28
sos, pecorino, mozzarella fior di latte, bakłażan, cukinia, pieczarki, czerwona cebula, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa & pomidory koktajlowe
Salami 28
sos, bazylia, pecorino, mozarella fior di latte, salame dolce napoli D.O.P.
Prosciutto e funghi 28
sos, parmezan, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, pieczarki, oregano, oliwa extra vergine czosnkowa
Guanciale 29
sos, peperoncino, pecorino, mozzarella fior di latte, guanciale
Nduja 31
sos, bazylia, pecorino, provola, czerwona cebula, mozzarella fior di latte, ‚nduja
Speck 33
sos, pecorino, mozzarella fior di latte, provola, speck (szynka z Trentino)
Quattro formaggi 33
sos biały, mozzarella fior di latte, parmezan, gorgonzola, provola
Melanzana 34
sos, bazylia, pecorino, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, bakłażan, oliwa extra vergine & ricotta salata
Tartufo 38
sos biały, mozzarella fior di latte, prosciutto cotto, ser provola, oliwa extra vergine, świeża trufla
San Daniele/San Daniele D.O.P.* 47
sos, parmezan, oliwa extra vergine, mozzarella fior di latte/mozzarella di bufala & prosciutto di San Daniele, pomidory koktajlowe, rukola, parmezan, oliwa extra vergine
Pancetta – oryginalny włoski boczek
Speck – wędzona szynka z przyprawami, D.O.P. Trentino Alto Adige
Peperoncino – ostra włoska papryka, D.O.P. Calabria
Ricotta salata – słona ricotta, D.O.P. Sycylia
Pecorino romano – ser owczy, wiek 8 miesięcy, D.O.P. Lazio
Guanciale – wędzony policzek wieprzowy, D.O.P. Lazio
Mozzarella di bufala – zawiera 99% świeżego bawolego mleka z Kampanii, D.O.P. Campania
Salame dolce napoli – neapolitańskie słodkie salami, D.O.P. Campania
Nduja – ostra kalabryjska pasta z wieprzowiny, D.O.P. Calabria
Mozzarella fior di latte – zawiera 99% świeżego włoskiego krowiego mleka, D.O.P. Campania
D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) – produkt certyfikowany wytworzony z lokalnie pozyskanych składników
** ceny brutto w PLN